Skip to main content
Menu

Beschermende Maatregelen voor Haaien en Roggen in Werking Getreden

Project AWARE News

Het is bijna niet te geloven dat er alweer 18 maanden voorbij zijn sinds de historische besluiten voor haaien en roggen werden genomen. Samen met jou en met onze partnerorganisaties hebben we hier campagne voor gevoerd. Op 15 maart 2013 waren we ontroerd en opgelucht toen een ongekend aantal commercieel gezien waardevolle haaien- en roggensoorten onder beschermende handelsbeperkingen kwamen te vallen door de CITES (conventie over internationale handel in bedreigde diersoorten) – de grootste en meest doelmatige overeenkomst voor beschermende maatregelen voor wilde dieren.

We vieren deze overwinningen nu nog een keer, want 14 september is de dag dat deze internationale handelsbeperkingen officieel ingaan. Vandaag brengen we ook een toost uit op jou - als ambassadeur van de oceanen! Wij zijn dankbaar voor jouw betrokkenheid en ondersteuning die hebben bijgedragen aan het besluit van vorig jaar om oceanische witpunthaaien, haringhaaien, drie soorten hamerhaaien, en twee soorten mantaroggen op de lijst van CITES Bijlage II op te nemen, en niet te vergeten het verplaatsen van de "zoetwater zaagvis" naar Bijlage I. Zonder jou was ons dit niet gelukt!

Sinds die doorslaggevende dag in maart vorig jaar zijn de CITES-landen druk bezig geweest zich voor te bereiden op de einddatum van vandaag door het opstellen van nieuwe overzichten van haaien en manta's. De gezondheid van de populatie is gemeten en er zijn nieuwe vergunningsystemen opgezet om illegale handel in deze soorten te voorkomen. Met 180 aangesloten landen biedt CITES een internationaal raamwerk voor het monitoren en controleren van internationale handel in bedreigde diersoorten. Het CITES-besluit van 2013 voor de zaagvis is al in werking getreden. Het biedt kansen om een wereldwijd verbod op commerciële, internationale handel in deze ernstig bedreigde op een haai lijkende roggensoort.

Sinds 2013 zijn er ongekende inspanningen verricht om ervoor te zorgen dat de nieuwe maatregelen voor haaien en roggen ook echt werken zoals de bedoeling is en deze kwetsbare en waardevolle soorten beschermd worden. Uiteraard werken de CITES-besluiten het best wanneer alle aangesloten landen aan de maatregelen voldoen. Enkele landen haken voor een of meerdere nieuwe onderdelen af door hun recht op "bezwaar" uit te oefenen. Voortdurend vinden inspanningen plaats om deze landen te bewegen hun koers te wijzigen en hun bezwaren aan de kant te zetten.

Waarom zijn internationale handelsbeperkingen belangrijk voor de soorten die nieuw op de lijst voorkomen?
  • De vraag in Azië naar de zeer waardevolle vinnen van de hamerhaai (voor haaienvinnensoep) is een belangrijke bedreiging voor deze ernstig bedreigde groep haaien.
  • Door internationale overeenkomsten om vissers te verbieden op volle zee oceanische witpunthaaien aan boord te hebben, kan de tonijnvisserij ondersteund worden door beperkingen op deze zeer herkenbare vinnen;
  • Handelsbeperkingen voor zowel de vinnen als het kostbare vlees van de haringhaai kan tot steun zijn voor Europese beschermende maatregelen, en voor gelijksoortige acties in andere Atlantische landen te treffen en voor visserij op volle zee.
  • Door de internationale handel in de kieuwzeven van mantaroggen (in China gebruikt als medicijn) te beteugelen en te controleren, wordt een eerste belangrijke stap gezet om verdere achteruitgang van deze soort en van andere soorten duivelsroggen te stoppen. Daardoor worden de kansen voor "ecotoerisme naar manta's" vergroot.
  • Het beëindigen van de handel in vinnen en bekken van zaagvissen is een belangrijk deel van de wereldwijde inspanningen om uitsterven van deze merkwaardige maar zeer ernstig bedreigde roggensoort te voorkomen.

Wij zijn er zeer trots op dat door samenwerking cruciale mijlpalen zijn bereikt. Hartelijk dank voor jouw deelname aan deze campagne en voor jouw bijdrage waardoor het mogelijk is geworden's werelds meest bedreigde haaien en roggen te kunnen beschermen!

Foto van: Joe Romeiro met speciale dank aan Curt van Sea Aquatic Adventures en het RJ Dunlap Marine Conservation Program

From the My Ocean Community

My Ocean is a growing community of conservation leaders. Together, our actions add up to global impact for our ocean planet.

Want to Receive Monthly Ocean News and Action Alerts?