Skip to main content
Menu

Actiemaand Tegen Afval 2014

Project AWARE News

Wereldwijd vechten duikers terug tegen afval in zee: September is de Actiemaand Tegen Afval van Project AWARE. In deze periode komen duizenden duikers over de hele wereld in actie tegen al het afval dat zijn weg vindt naar zee. Marien afval, of afval in zee, bestaat uit vuilnis zoals plastic bekertjes, plastic zakjes en drinkflessen maar ook uit visnetten met enorme afmetingen, auto's en industrieel afval. Het is lelijk, voor lokale overheden erg kostbaar, en het brengt veel kwetsbaar onderwaterleven in gevaar.

Tijdens de Actiemaand Tegen Afval komen vrijwilligers op hun favoriete duikstek bijeen om afval te verwijderen en om te rapporteren over wat ze boven water hebben gehaald. Duikers kunnen de wereldwijd georganiseerde evenementen opzoeken, hulpmiddelen downloaden, en een handleiding voor het organiseren van een evenement voor Dive Against Debris (Duiken Tegen Afval) vinden op www.projectaware.org.

"Afval in de zeeën en oceanen veroorzaakt bij zeedieren elk jaar weer veel onnodige sterfgevallen. Duikers wenden echter hun unieke vaardigheden aan om terug te vechten. Ze verzamelen gegevens over het afval in zee waardoor de omvang van het probleem zichtbaar wordt en er oplossingen bedacht kunnen worden", aldus Alex Earl, Executive Director bij Project AWARE.

Zoals de interactieve plattegrond over Dive Against Debris laat zien, bestaat bijna 70 procent van het afval dat sinds juni 2011 is verzameld en verwijderd uit plastic. Wereldwijd produceren en consumeren we jaarlijks ruim 230 miljoen ton aan plastic. Dat is bijna tweehonderd keer zoveel als in 1950. Teveel van dat plastic eindigt in onze wereldzeeen, doodt daarbij onderwaterleven en vernietigt de leefomgeving van veel organismen.

"Door het soort en de hoeveelheden afval dat duikers naar boven brengen op de online plattegrond te laten zien, richt Project AWARE zich op op het samenbrengen van voorvechters en gelijkgezinden, en probeert ze duikers te inspireren het hele jaar door afval te verzamelen en daarover te rapporteren. Zo wordt de grootte van het probleem zichtbaar vanuit ons unieke onderwaterperspectief", aldus Ania Budziak, Associate Director Science & Policy bij Project AWARE. "Maar op de lange termijn hopen wij de informatie die de duikers verschaffen te kunnen gebruiken voor het invoeren van afvalbeperkende maatregelen op verschillende niveaus: nationaal, regionaal en wereldwijd. Dit is nodig om te voorkomen dat afval in zee terecht komt".

Ter ondersteuning van de inspanningen die onder water worden geleverd, heeft Project AWARE onlangs een door PADI (Professional Association of Diving Instructors) erkende cursus opgezet: de specialty-cursus Dive Against Debris. Deze cursus helpt duikers zich in te zetten als niet-wetenschappelijk onderzoeker. Duikers doen de noodzakelijke vaardigheden op en ontvangen daarvoor een brevet van PADI, een wereldwijd erkende opleidingsorganisatie voor duikers.

Vrijwilligers kunnen meer informatie lezen over de Actiemaand Tegen Afval en over de mogelijkheden voor vrijwilligers om te helpen de oceanen te beschermen op de website van Project AWARE (www.projectaware.org). Wilt u meer te weten komen over wat voor soort afval er bij u in de buurt wordt aangetroffen? Ga naar de plattegrond van Dive Against Debris op projectaware.org/DiveAgainstDebrisMap.

Photo credit: Scott Sansenbach

 

From the My Ocean Community

My Ocean is a growing community of conservation leaders. Together, our actions add up to global impact for our ocean planet.

Want to Receive Monthly Ocean News and Action Alerts?