Skip to main content
Menu

Nieuwe Interactieve Plattegrond is de eerste die Hoeveelheid Afval Onderwater Inzichtelijk Maakt

Project AWARE News

Over de hele wereld verwijderen duikers afval onderwater en maken melding van wat ze hebben aangetroffen.

De interactieve plattegrond die deze week door de wereldwijd actieve non-profitorganisatie Project AWARE online is gezet, laat zien wat in bijna drie jaar tijd aan rommel is verwijderd door een internationaal netwerk van duikers die op vrijwillige basis aan het project Dive Against Debris (Duiken-Tegen-Afval) meedoen.

Dive Against Debris brengt duikers over de hele wereld op de been om melding te maken van de soms grote hoeveelheden rommel die ze onderwater aantreffen en om het te verwijderen. Via de online meldingsprocedure kunnen duikers hun gegevens invoeren en afbeeldingen plaatsen. Deze informatie wordt nu afgebeeld op de nieuwe interactieve plattegrond van Dive Against Debris. Hiermee wordt ook voor het grote publiek inzichtelijk hoe groot het almaar toenemende probleem van afval in zee is.

"Gewapend met deze informatie, ondersteund door de mensen op het land, en door samen te werken met partnerorganisaties, kunnen we de noodzakelijke veranderingen voor de oceanen vanuit twee richtingen in gang zetten: bottom-up en top-down", aldus Ania Budziak, associate director of science & policy voor Project AWARE. "Samen kunnen we verandering brengen in wat we produceren en consumeren, en in hoe we ons van ons afval ontdoen. We kunnen ook invloed uitoefenen op beleid. Dat is noodzakelijk om op lokaal, regionaal en wereldwijd niveau verbeteringen door te kunnen voeren".

Ons afval hoort niet thuis in het milieu. Toch komen elk jaar weer miljoenen tonnen aan afval in de oceaan terecht. Tot nu toe staat plastic op plaats nummer één van het afval dat door duikers aan Project AWARE wordt aangemeld. Bijna 70 procent van alle rommel bestaat uit plastic. Het gaat dan om plastic spullen die we eenmalig gebruiken voor dagelijkse dingen, zoals plastic flessen en plastic tasjes, en dat we vervolgens weggooien. Dieren zien het plastic afval voor voedsel aan of raken verstrikt in achtergebleven visnetten of vislijnen, met alle gevolgen vandien. De plattegrond maakt de al ruim 400.000 gemelde voorwerpen zichtbaar, en laat zien waarom initiatieven als deze om afval te verminderen zo belangrijk zijn.

De nieuwe Dive Against Debris-plattegrond van Project AWARE symboliseert de eerste gelegenheid die rechtstreeks inzichtelijk maakt wat er gemeld wordt en waar dat gedaan is, op wereldwijde schaal. De organisatie hoopt deze informatie te kunnen gebruiken om gerichte initiatieven om afval te voorkomen onder de aandacht te brengen, en om de hoeveelheid rommel die in de oceaan terecht komt te verminderen, en daardoor het onderwaterleven te beschermen.

"Als duikers kunnen we onze unieke vaardigheden en kennis gebruiken om gegevens te verzamelen, en de verwoestende gevolgen van ons afval op het leven onder de golven laten zien", aldus Budziak. "Vrijwilligers van Project AWARE die onderwater afval verzamelen, verwijderen en erover rapporteren, zijn lid van een unieke gemeenschap die een bijdrage kan leveren aan een schone, gezonde oceaan. Zij kunnen ons ook inspireren om iedere dag oceaanvriendelijke keuzes te maken."

Bekijk de plattegrond, zie wat duikers onderwater aantreffen, en raak betrokken: projectaware.org/DiveAgainstDebrisMap.

Noot:

Het project Dive Against Debris van Project AWARE dat in 2011 werd gestart, is een wereldwijd onderzoek naar afval in onze oceanen. Dive Against Debris, gemaakt voor duikers door duikers, maakt van een onderwaterschoonmaak een onderzoek naar afval in zee, dat uitmondt in daadwerkelijke veranderingen - in beleid om afvalbeheer te verbeteren, wijzigingen in de infrastructuur zodat afval niet in de oceaan terecht kan komen, tot aan gedragsverandering met bewust consumptiegedrag en zorgvuldig weggooien van afval. Een handleiding voor een cursus, een gegevenskaart, een gids ter identificatie van afval in zee en andere hulpmiddelen helpen duikers om melding te doen van de verschillende soorten en hoeveelheden afval die ze onderwater aantreffen. De vrijwilligers verdelen het verzamelde afval in categorieën, gebaseerd op materiaalsoort of samenstelling - plastic, glas/aardewerk, metaal, rubber, hout, stof, papier/karton, of een combinatie van verschillende materialen - geven online de gegevens door, en vervolgens wordt dit op de interactieve plattegrond zichtbaar gemaakt.

From the My Ocean Community

My Ocean is a growing community of conservation leaders. Together, our actions add up to global impact for our ocean planet.

Want to Receive Monthly Ocean News and Action Alerts?