Skip to main content
Menu

Vervuiling door plastic in de Middellandse Zee

Nieuwe onderzoeksresultaten met informatie uit Dive Against Debris®-onderzoeken

image of seafloor debris
Project AWARE News

Tussen 2011 en 2018 werden 468 Dive Against Debris®-onderzoeksduiken gehouden op 172 locaties aan de kust van de Middellandse Zee, via het niet-wetenschappelijke programma van Project AWARE. De analyse van deze verzamelde gegevens en de onderzoeksresultaten zijn nu beschikbaar en worden gebruikt om in heel Europa acties voor afvalbeheer en beleid te ontwikkelen.

image of dive against debris mesh bag crest diving center

image of dive against debris survey Mediterranean map

Tijdens de onderzoeksduiken werden gegevens verzameld over aantallen, soort, en verspreiding van afval op de zeebodem in ondiep kustwater. In het algemeen was er een gemiddelde dichtheid van 43,55 stukken afval per 100 m2, waarbij plastic het meest voorkomende materiaal was. 55% van de totale verzamelde stukken afval kregen de vermelding van plastic te zijn gemaakt. De meest voorkomende stukken op de zeebodem waren plastic fragmenten met  9,46%, gevolgd door drankblikjes (7,45%). Plastic wegwerpartikelen maakten 33% uit van de totale hoeveelheid afval in zee.

De Mediterranean Study werd voorzien van informatie uit de Dive Against Debris® onderzoeken en er werd onlangs over gepubliceerd in ScienceDirect Marine Pollution Bulletin; het vertegenwoordigt de eerste gegevensverzameling van afval in zee door Europese duikvrijwilligers. Analyse van de data is cruciaal voor beleid en wet- en regelgeving, waarmee kan worden voorkomen dat afval in zee terecht komt. Vrijwilligers die bijdragen aan onderzoek zijn een krachtig hulpmiddel voor wetenschappelijk onderzoek, bewustwording en beleidsverandering.

image of diver and marine debrisOp dit moment werkt Project AWARE met de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) samen aan een onderzoeksproject in Australië, gebruik makend van de Dive Against Debris® dataset, en de dataset van de Ocean Conservancy’s International Coastal Cleanup (ICC) - die zich richt op het schoonmaken van stranden - om een analyse te doen van het afval aan de kust en op de zeebodem, wat ook van belang is voor het in gang zetten van beleidsveranderingen. Dit is de eerste analyse van deze soort die op wereldwijde schaal wordt gehouden, en waarbij gegevens over afval aan land en in zee worden vergeleken (Dive Against Debris®  geeft gegevens over afval in zee en ICC geeft gegevens over afval aan land).

Het inzicht krijgen in de weg die het afval vanaf het land aflegt voordat het in zee terecht komt, en in de bijbehorende dichtheid van de verspreiding van het afval over de zeebodem, is essentieel om te kunnen begrijpen wat de distributie en de trends van het afval zijn, waaronder plastic in zee.

Onze dank gaat uit naar alle Dive Against Debris®-vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan het verzamelen van gegevens over afval op de zeebodem voor dit onderzoek, en voor de vele onderzoeken die zullen volgen.

image of marine debris

From the My Ocean Community

My Ocean is a growing community of conservation leaders. Together, our actions add up to global impact for our ocean planet.

Want to Receive Monthly Ocean News and Action Alerts?