Een miljoen stuks minder afval in onze oceaan
dankzij een heel leger aan activistische duikers
Een uniek wereldwijd niet-wetenschappelijk onderzoek waarbij duikers afval uit zee verwijderen en daarover rapporteren, heeft deze week een mijlpaal bereikt: de organisatoren maken melding van een miljoen stuks afval dat uit de oceaan is verwijderd.
Project AWARE® maakte melding van de mijlpaal #OneMillionLess. Deze wereldwijd actieve non-profitorganisatie werkt aan het verwezenlijken van een positieve verandering voor de oceaan door middel van actieve burgers. Als onderdeel van Dive Against Debris®, een wereldwijd onderzoek naar afval in zee dat in 2011 werd gestart, hebben 49,188 duikers uit 114 landen deelgenomen aan een poging om zowel afval uit zee te verwijderen als bewijslast te verzamelen om de wereldwijde crisis van afval in zee over het voetlicht te brengen.
Recreatieve en beroepsmatige duikers hebben spullen uit zee gehaald, van ligstoelen tot aan batterijen en schoenen, en ook grote hoeveelheden plastic tasjes, plastic bestek en plastic flessen. De verzamelde gegevens geven een belangrijk beeld voor wetenschappers bij het maken van een inschatting van hoeveel afval naar de zeebodem is gezonken. Het draagt ook bij aan het vinden van oplossingen voor het redden van kwetsbaar onderwaterleven, en aan de toekomst van een schone, gezonde oceaan.
De mijlpaal is bereikt in een periode waarin er ongekende aandacht voor het afvalprobleem met betrekking tot plastic is, en welke invloed dat heeft op de gezondheid van de oceaan. Wetenschappers hebben onderzocht dat er jaarlijks wel 20 miljoen ton aan plastic afval de zee in kan drijven. In 2017 hebben de Verenigde Naties en nationale overheden een vuist gemaakt tegen plastic afval. De Europese Commissie heeft bijvoorbeeld onlangs het allereerste Europese beleidsplan over plastic aangenomen, als onderdeel van de transitie richting een meer circulaire economie waarbij plastic zijn waarde in het economisch stelsel houdt door afval te beperken en afval in zee te verminderen.
Vrijwilligers die bij Dive Against Debris zijn betrokken hebben gegevens verzameld en verstrekt, wat bijdraagt bij de besluitvorming van beleidsmatige instanties om een strenger beleid te voeren ten aanzien van plastic. Bijna 70 procent van alle spullen die via Dive Against Debris werden gerapporteerd, bestond uit plastic. In december 2017 heeft de regering van Vanuatu een verbod aangekondigd op de import en lokale productie van niet-biologisch afbreekbaar plastic, gebaseerd op de onderzoeken die zijn uitgevoerd door milieugroeperingen waaronder het plaatselijke duikcentrum Big Blue.
Project AWARE haalde deze week de betrokkenheid en toewijding van duikers wereldwijd om dit probleem over het voetlicht te brengen aan, alsmede de enorm grote bijdrage aan het verwijderen van afval uit zee en daarmee de bescherming van onderwaterleven. Danna Moore, directeur van Project AWARE: “duikers duiken omdat zij een intense verbondenheid met de zee en met het leven in zee voelen. Zij worden meer dan wie dan ook dagelijks geconfronteerd met de schade die de mens aan het onderwaterleven toebrengt. Wij beschikken over een heel leger aan activisten die eraan werken om deze dingen te veranderen, en wij brengen een ieder van hen een eerbetoon als dank voor dit resultaat”.
Moore spoort meer duikers aan om zich in te zetten en roept overheden en industrieën op om versneld maatregelen te treffen en zo het plastic afval te verminderen en vervuilers te beboeten. De non-profitorganisatie vraagt duikers om aan het eind van 2020 een miljoen stuks afval te verwijderd te hebben en om te helpen bij het benadrukken van de werkelijke omvang van het probleem van afval in zee.
Belangrijke cijfers van Dive Against Debris:
- Sinds 2011 is een miljoen stuks afval uit zee gehaald
- 49,188 - Duikers
- 5,351 - Onderzoeken
- 114 - Landen over de hele wereld
- 5,597 - Verstrikt geraakte of dode dieren
- 64% - Plastic afval
- 307,064 kg - Totaal gewicht
Foto door Sunshine Divers, Thailand